söndag 23 december 2012

God jul

Alla som känner mig och har närvarat på någon av våra högtider på senare år har säkert smakat min chili/lime sill. Jag tänker inte dela med mig av receptet men jag tror ni hajar idén och med det vill jag uppmuntra alla att lägga in och göra egna sill sorter till julbordet! Det är bara att prova sig fram. Är man orolig för själva inläggningen så finns det bra 5- minuters sill som bara behöver smaksättas och stå några dagar. Den sillen som heter inläggningssill och finns färdig måste vattnas ur ordentligt och även då blir den alldeles för salt! Så ut och köp 5-minuters sill och krydda med era favoriter kryddor. Kanske anis? Eller varför inte ingefära?

God jul!




fredag 7 december 2012

Nöff nöff sylta


Till Jul råder det kanske delad mening om kalvsyltan. Vissa älskar det och andra hatar det. Jag tillhör den förstnämda kategorin. Så när den lokala matjätten inte hade kalvlägg i bit, bara i skivor (?) så fick det bli fläsklägg att göra sylta på.
 
 
Kalles Nöff Nöff Sylta
1kg rimmad fläsklägg med ben
2 gula lökar
Kålrot motsvarande 1 morot
2 mortötter
4 lagerblad
6-10 kryddpepparkorn
6-10 vitpepparkorn
½ torkad chilli
Skalet från 1 apelsin
3 cm kanelstång (om det är en mild sort annars max 1cm)
 
 
Lägg fläsklägget i en gryta och fylla med vatten tills lägget är precis täkt. Skala och dela morötter och lök grovt  (ska silas bort sen i alla fall) och lägg i. Riv ner skalet från apelsinen i grytan. Lägg i alla kryddorna och låt koka tills köttet släpper från benen. Skumma av vidbehov.


När köttet kokat färdigt och släppt från benen. Ta ur köttet och låt svalna något. Medans köttet svalnar så sila av spadet och spara det. När köttet svalnat så pass att det går att hantera så skär bort svålen och lägg tillbaka i spadet. Skär bort allt kött och fett från benen och lägg sedan tillbaka benen i spadet (som ska koka hela tiden). Gå igenom köttet och ta bort brosk. Behålla köttet i lite större bitar och låt dem koka me i spadet en stund 5-10 min. Ta sedan ur allt kött,svål och ben. Släng benen och svålen. Kör allt kött och fett  i en matberedare eller stavmixer eller vad ni har hemma till det blivit riktigt finkorning:
 
Nu kommer den svåra biten. Blanda i spadet lite i taget tills hela massan fått en nästan flytande form. För lite spad så blir syltan för hård och för mycket så blir den för lös. Vill man fuska (Nej!) så kan man blöta upp 1-2 gelatinblad och lösa upp i spadet innan man blandar ihop det. Då kan man göra blandningen lite lösare och ändå få en fast sylta. När du är nöjd med konsistensen på smeten så klä  en form med folie, häll i smeten och ställ kallt. När den svalat helt så ska den ha fått en fast form och då är det bara vända upp på ett fat och ta bort folien.




Bon Appetit

söndag 2 december 2012

Klassiker

Köttbullar på mufflon och duchessepotais med bea. En upp hotning av klassikern med potatismos och brunsås. Köttbullar: färs + salt & peppar. Lite kärlek när man rullar och steker dem så behövs inte så mycket mer. (Med vanlig färs så får man krydda på lite tycker jag) duchessepotais får ni googla! Eller fråga min kära sambo då hon är grym på det! Men grunden är potatismos, blanda i ägg och mjöl/grädde och spritsa i en form och gratinera i ugnen med lite ost på toppen.

Vill man göra julköttbullar med tex apelsin eller kanel i så rekommenderar jag vanlig nötfärs. Synd att förstöra den goda vilt smaken i mufflon eller älgfärs.

Bon appetit

lördag 1 december 2012

Köttbullar

Varför inte prova något annat än mamma scans köttbullar i jul? Kvällen får bli en testkväll för köttbullar. Var är färsen då?:


tisdag 27 november 2012

Åter från utlandet

Efter en tid utan insperation till matlagning och en helg spenderad på resande fot (läs galen hardstyle fest i holland, QLIMAX!) så kommer här i alla fall en liten redogörelse av kvällens matbestyr.

Pasta med jägarskav och kornärtkockspesto
400gr Jägarskav
½ L Färska champinjoner
½ (eller mer) Kronärtkockspesto
2 tomater
1 näve Ruccola
1 stor morot
1 röd chili
Börja med att starta vatten till önskad pasta (fullkorns spagetti använde vi den här gången)
Stek upp jägarskaven med ordentligt med salt och peppar. Riv i moroten och skiva ner champinjonerna och chilin i skaven. Rör ner önskad mängd pesto. Låt puttra ihop. Dela tomaterna i bitar och lägg i på slutet.
När pastan är klar för servering så är det dax att slänga i ruccolan så  den inte blir trött och tråkig innan servering.
En enkelt rätt som tar max 20 min att laga om man är lite hemma i köket. Perfekt vardagsmat.


 
 
Bon Appetit




fredag 16 november 2012

Devilda

Jag och min kära sambo drog på utflykt till Ytterjärna i eftermiddags och besökte butiken Devilda . De har viltkött från lokala jägare och lite olika egentillverkade korvar mm. Helt klart värt ett besök! Vi köpte Rådjursentrecote till kvällens måltid. Det råkade bli lite Vildsvinskarré,rökt älghjärta och rökt vildsvinstek också. Älghjärtat är redan provsmakat som en liten aptitretare innan matlagningen ska dra igång. Skär i tunna skivor och ät som det är...Fantastiskt! Så om det finns en tom plats brevid julskinkan och kalvsyltan på julbordets köttigare halva; åk till Devilda och köp deras rökta älghjärta!
 
Till rådjuret idag kommer det bli ungsrostade rotfrukter.
 
(Recept kommer kanske senare)
 
 Var är vinet?:
Här 
(Kanske inget vin till vardags men jag fyller faktiskt år...imorgon)
 

Möjligt öltips

Far min ringde och berättade om ett öl som han fått nys om; Svaneke Red Hot Chili Ale.
Har inte provat den, men jag menar öl + chili det måste ju vara bra?

forts...




En vecka efter förra inlägget kommer nu bilder på efterätten vi åt då! En mycket enkelt efterätt som passar när man inte har tid/ork att fixa något mer avancerat.
Vaniljglass
Färskost med Choklad
MörkChoklad
Körsbärsöl
Lägg upp glassen och en kula av chokladosten  (lägg in osten i frysen snabbt för att kunna forma bättre).Häll över 1-2 msk av körsbärsölet. Ölen kommer skumma upp glassen lite och krypa upp i glassen och frysa till sig som en typ av sorbé, vilket ger ett spännande resultat. Riv över lite mörkchoklad och servera.
Bon Appetit

fredag 9 november 2012

God Öl + God Mat = Gott Liv

För er som inte vet, Jag gillar min fredags öl! Denna fredag hittade jag några nya godingar på system som ska avsmakas (med tanke på att alla snittar över 8% så blir det inte avsmakning av alla). De två som står till höger på bilden är från bryggerierna Brew Dog och Flying Dog och båda är kallade International Arms Race. Dom kallar ölen för Zero Ibu Ipa.
 
Var är maten då?
Jo till förätt blev det något så klassiskt som Bruschetta med tomat,vitlök,basilika,purjo (blir bättre om man har i det) och olivolja.
Hacka tomat,vitlök och purjo (dubbelts så  mycket purjo som vitlök). Snåla inte på vitlöken! Hetta upp en panna med olivolja och fräs på löken lite. Häll sedan i tomaterna. Finhacka lite basilika och ha i pannan. Låt puttra en stund, smaka av med salt och peppar. Ställ sedan åt sidan så det får svalna lite grann (inge kul att ta en tugga och bränna sönder munnnen). Hacka i lite mer basilika precis innan servering för en tydligare smak.
Serveras lika bra som en stående förätt eller tilltugg till en välkomstdrink.
Som bilden avslöjar så toppade jag med lite mozzarella och en litet basilikablad också. Har man ingen mozzarella så går det lika bra utan men det blir lite matigare med mozzarellan på. 
 
Varmrätt:
Kyckling i Ugn, Basic.
 
(ja jag gillar att laga hel färsk kyckling!)
 
Provade en ny variant idag. Fyllde kycklingen med färska örter som rosmarin, timjan, basilika och timjansalt. Några vitlöksklyftor, lite färsk ingefära (ytterst lite) och en morot fick också följa med in i kycklingen. Sen gned jag hela fågeln med peppar och salt och klädde in den i folie innan jag ställde i ugenen på 200 grader i ca 1h. Folien gör att kycklingen blir riktigt saftig. Den blir snarare kokt i sina egna safter än ungstekt.
 
Servera med klyftpotatis.
Hade tänkte göra en typ av mangochutney till men det blev kvar av Bruschetta blandningen så det fick bli som en salsa till istället. Passade perfekt! Får skriva ute mitt recept på mangochutney någon annan gång.
 
Efterätten är inte gjord i skrivande stund så to be continued...
 

torsdag 8 november 2012

Ännu ett tips!

Och denna torsdag blev det inte Abborre utan Laxpaket! Som min kära sambo beskrivit:

JenniSoHappy: Middag: Middag med stort M så här en torsdag!  Lätt kvarg. Röd kaviarmix. Rödlök. Citron. Dill. Salt. Peppar.        Blanda i...

Torsdags Tips!

Varför inte förgylla en helt vanlig torsdag med lite Abborre med kantarell & bacon kompott?
Filéa Abborren och stek i ordenligt med smör, salta och peppra. Om du inte kan (eller orkar) filéa fisk så köp färdiga filéer.  Jag tycker det är ganska roligt att filéa fisk så därför föredrar jag att köpa hel fisk när det går.
Stek finhackad schalottenlök, när den börjar mjukna släng i tärnad bacon och kantarellera.Det går fin fint att slänga i några lingon som sätter lite färg och ger ännu en smakdimension till kompotten.  Servera med pressad potatis.

Bon Appetit

lördag 3 november 2012

Inför Julbordet

Även om det bara är november och julbordet är långt fram i tiden så är det inte fel att börja fundera på vad som ska finnas med eller vad som ska serveras i glasen. Här är ett tips för de som inte finner att en god öl gör jobbet till skinka och sill.
Första vi sa när vi provade den här hemma var: "Den här skulle passa bra till julbordet!"
Jeremiah Weed Root Brew finns på systemet men är inte säker på om de var tillfälligt eller inte så passa på att köpa på er en flaska eller två.
 
Bon Appetit

fredag 2 november 2012

Nästan om mat

Blev just klar med att snygga till köket lite med bla. nya ytskikt. Man kan tro att Lill-Ernst har varit framme.
(Det är torkad svart trumpetsvamp i burkarna...Det har med mat att göra!)

tisdag 30 oktober 2012

Tisdagskrubb

Även om man bara har ett halvt kök att laga mat i just nu så går det att slänga ihop ordentlig mat.

Skinkschnitzel med Råstekt potatis & Låtsas Bea
All slags schnitzel ska självklart serveras med ärtor. Blev en skiva halloumi också eftersom den kände sig ensam i kylen. Steka potatis i skivor och schnitzeln kräver kanske inget recept? Krydda med salt och peppar för enkelhetens skull. Låtsas Bea är kanske något nytt:
1dl  Lätt Kesella/Kvarg
1 Äggula
1 tsk Vitvinsvinäger
1 tsk citronsaft (färsk eller från den där citron formade flaskan alla har i kylen)
½-1 msk finhackad färsk Dragon
salt & peppar
 
Vispa ihop äggulan och kvargen. Häll i vinägern och citronsaften. Smaka av med dragon,salt och peppar. Var försiktig med dragon om det blir för mycket smakar det inte bra alls! Mängden dragon i recepten beror på kvaliteten på dragonen. Mindre smak = lite större mängd.
 
Låtsas Bea är perfekt för den som tänker på midjemåttet, men den är precis lika god om man inte går i sådana tankar. Funkar lika bra kall som varm.
 
Bon Appetit
 


söndag 28 oktober 2012

Kök 2.0

När det vankas förbättringar i köket blir det inte mycket till matlagning. Istället för kockkniven får penseln göra jobbet.
 
Ibland är det ok att sitta på golvet och äta kebabtallrik med ett glas rött!
 


fredag 26 oktober 2012

Survivalist

Nöden har ingen lag när det är ström avbrott och man behöver sitt morgonkaffe!

söndag 21 oktober 2012

Tapas!

Igår efter en kulturdos i form av Jesus Christ Superster (svag insats av Ola Salo) på Göta Lejon blev det middag med hela familjen på restaurangen Tvärsöver. Dom serverar otroligt bra tapas! Rekomenderas varmt och personalen är väldigt trevlig och bjuder på en avslappnad miljö. Lite som att sitta hemma med vänner och äta tapas. Vi var 6 personer och delade på deras stora avsmaknings meny som bestod av 8 olika tapas. Revbensspjäll i chili & rödvinsmarinad var den bästa av de åtta. Och med storleken på deras tapas gick man definitivt inte hungrig därifrån.
 
Lördagen i betyg:
Jesus Christ Superstar 2/5
Riktigt snygg jobb på scendekoren och i  stora hela en bra sånginsats av alla men Ola Salo leverade inte. Kanske hade för höga förväntningar helt enkelt.
 
Tvärsöver 5/5
God mat och bra miljö svårare behöver det inte vara!

fredag 19 oktober 2012

Fredag igen

Vad är en fredag utan en ordenligt middag? Den här kvällen blev resultat av lite skramlande i köket följande.
Till förrätt Miniostburgare
2 skivor halloumi
2 skivor lufttorkade salami
1 skiva tomat
ruccola
Grilla halloumin så att den får lite yta (grillränder gör sig riktigt snyggt på tallriken) Har man inte grillen framme så här års så funkar det lika bra i grillpannan. Lägg en skiva halloumi i botten sen salamin,tomaten och ruccolan. montera burgaren efter eget tycket toppa med en oliv och några drag med pepparkvarnen.

Till Varmrätt Köttgryta alá vad-som-fanns-hemma. 
1st fläskfilé (kanske 500-600gr)
1 gul lök
1/4 purjolök
1 röd paprika
½ L färska champinjoner
1 burk majs
3 vitlöksklyftor
1 morot
½ l havremjölk (eller grädde/mjölk)
1dl rödvin
Lite färska örter,salt och peppar
½ L grönsaksfond (har man inte det stående i kylen duger en buljong tärning fint!)
 
Dela upp fläskfilén i lagom stora grytbitar.Krydda bitarna med svartpeppar och salt. Jag använde karl-johan salt som har ordenligt med svampsmak. Kryddade även köttet med persillade (torkade persilja med vitlök).  Bryn bitarna i lite smör i en riktigt varm panna när bitarna fått färg ta ur dem. Hacka
löken,moroten och paprikan fräs i samma panna som innan, ha i lite mer stekfett om det behövs. När löken mjuknat och fått färg lägg tillbaka köttet,vitlöksklyftorna (haka eller lägg i som dom är) och även majsen. Häll över havremjölken/grädden och vinet. Lägg i några kvistar med timjan och rosmarin.Jag la i en halv röd chilli också men rätten gör sig lika bra utan (igentligen inte) om man inte är så förtjust i stark mat. På med lock och låt kocka på låg värme i 1h. Om du använder fond och havrekmjölk kan redning behövas. Använder du grädde och en buljongtärning kanske lite extra vätska kan behövas. Smaka av med finhackad persilja,salt och peppar.  Servera med råris eller matvete och så klart en riktigt god sallad.
En liten skvätt Fikon balsam vinäger (eller Jennis favorit bara vanlig vitvins vinäger) och några drag med pepparkvarnen piffar upp salladen. Trött på bara tomat och gurka i salladen? Finhackad selleri gör salladen lite mer spännande.
 
Bon Appetit
 

torsdag 18 oktober 2012

Inför Fredag

Många med mig ser gärna sin fredagsmatlagning ackompanjerad med en god öl. Mitt tips för morgondagen i skrivande stund är Flying Dog Gonzo Imperial Porter. En god porter med bra beska.

 
Med tanken på fredagsöl avklarad återstår nu frågan vad det ska bli för fredags mat? Fläskfilé framtagen ur frysen (alltid bra att ha en full frys!) nu behövs bara lite insperation. Ett besök i en delikatessbutik brukar generera lite ideér, så när morgondagens jobb och slit är avklarat får det bli ett sådant. Att prata med säljare i saluhallar och deli-diskar brukar vara givande.
 
Snart fredag, Skål!
 
 
 
 

tisdag 16 oktober 2012

JenniSoHappy: Chokladmousse

JenniSoHappy: Chokladmousse: Såå gott det blev! Chokladsåsen vi gjorde igår (havredryck, kakao med mint som värmdes) har efter att stått i kylen över natten blivit till ...

måndag 15 oktober 2012

Grabbhelg

Helgen spenderades med goda vänner i en båt,på en ö och i ett väldigt litet tält. Fyra grabbar i ett tält avsett för tre (små) personer blev rätt trångt men vi frös inte i alla fall. Fiskespön fanns självklart med i allas vår packning, Fiskelyckan uteblev men vad gör de när kylväskan är packad med godsaker. Som en bonus hittade vi några kantareller som fick bli ett litet mellanmål. På menyn för kvällen stod något som passar alla turer i skogen speciellt på hösten: Renskavs Wraps
 
Kalles Renskavs Wraps:
Fyllning:
1kg Renskav
2 Gula lökar
½ Purjolök
2-3dl Lingon
2½ dl Grädde
Salt & Peppar
Wrap:
Vetetortilla
Isbergssallad
 
Stek upp all renskav i ordenligt med smör och smaka av med salt och pepper. Det ska vara ordenligt med salt till skav. När skaven nästan är helt färdig lägg den åt sidan och stek upp löken. Den kan vara finhackad eller i lite större bitar om du föredrar det. När löken blivit mjuk och fått lite färg så blanda tillbaka skaven. Slå på grädden och lingonen och låt koka ihop ordenligt.
Lägg ett helt salladsblad i tortillan innan du lägger i fyllningen. Blir både ett trevligt grönt inslag och så skyddar salladen brödet från att bli för geggigt. Serveras med fördel vid en lägereld tillammans med en god öl och trevligt sällskap.
 
Kantarellsnacks: Smörstekta kantareller med lite lök i korvbröd helt enkelt.
 
Och vad är en utflykt utan tillhörande pankakor till frukost?
 
Tack till Joakim & Eddie för ett jag fick använda era foton.
 
 
 
 

fredag 12 oktober 2012

1 för 10?

I sann tv-shops anda gick mina tankar när jag precis stod och gjorde lite coleslaw inför helgen (blir lite godare om den får stå till sig) Det jag tänkte var: "Trött på att ha fullt i skåpen hemma? (klipp på irriterad person som letar i ett skåp) Då är  denna produkt något för dig!Inte bara en vanliga köksmaskin, med denna kan du ersätta 10 av dina vanliga köksmaskiner ( collage av 10 gammal köksmaskin i  solblekt 80-tals plast)"

Har man sett 10 sekunder tv-shop så är mina tankar inte så svåra att visualisera. Kanske inte är helt sant att Bosch maskinen Mum48r1 kan ersätta 10 maskiner men den är väldigt mångsidig. Det finns en mängd olika tillbehör som passertillsats, köttkvarn,mixer mm. Liten smidig maskin med tilltalande design. Flirtar nästan med 50-tal i mina ögon.
Jämfört med tex. KitchenAids maskiner är faktiskt denna något många har råd med.
 
Kalles Coleslaw/Råkostsallad:
½ Vitkål
3-4 Morötter
Rödkål (lika mycket som 1 morot ungefär)
2-3 Vitlöksklyftor
 
Riv allting i maskinen (eller på ett rivjärn) Ett tips är att blanda lite olika rivstorleker för att få till en bra konsistens. Riv tex. hälften av vitkålen med ett grovt och hälften med ett fint. Blir mer spänande när man äter att det kan komma en lite större bit av de olika ingredienserna. Tänk på att riva vitlöken när du är igång med det fina rivet. Inge  trevligt att få stora bitar rå vitlök i en tugga. Jag har i rödkål lite för smakens skull men mest för färgen.
 
 
Antingen nöjer man sig där och har en fräsch råkostsallad. Eller så blandar man salladen med majonäs och lite mild lättyoghurt/Creme Fraiche och får en Coleslaw. Godast blir det såklart om man gör majonäsen själv. Det finns många olika recept på majonäs men principen är:
1 äggula
1-1½ dl olja
½ matsked vitvinsvinäger
½ tsk dijonsenap
 
Bland äggulan med senapen och vinägern. Vispa konstant medans du droppar i oljan. Smaka av med salt och peppar. Varför inte lite chilli?
 
Vad coleslawn ska användas till återkommer jag med!
 
Bon appetit!
 

söndag 7 oktober 2012

Potpurri av Västerås Guldkorn

Helgens äventyr i Västerås:
Ett glas på after worken i Sky Bar på våning 24 kan rekomenderas! Det bjöds på plock buffé som ingick när man var där och tog ett glas. Lite Kycklingklubbor, inlagd gruka,ostar, & lite annat småplock. Riktigt bra stämning och utsikten var det inget fel på:
Senare på kvällen övergår afterworken till Pianobar, mycket trevligt!
 
I Västerås hålls höstmarknaden Bondens Egen marknad vid Stora Torget (Bond Torget)
Liten mysig marknad där man kan köpa lokalproducerat direkt från producenten.
 
Höstmarknaden hålls Elva lördagar från 28/7 till 6/10 Så lördagens marknad var den sista för i år, men det blir en Julmarknad två lördagar den 8 och 15 december!
 
Värt att besöka är även Kajplats 9
 Öppna den otroligt tunga dörren och kliv rakt på fiskdisken! Lite längre in kommer man till restaurangen. Väldigt skön saluhallsatmosfär. I Saluhalls delen finns även en bar om man som vi bara stannar för ett pit-stop. En öl i höstsolen med utsikt över hamnen är svårslaget.
 
 Att äta då? Karlson på Taket är beläget på våning 23 i First Hotel byggnaden. Bra service och riktigt god mat! Vi provade:
Till förrätt:
Rådjurspaté med kastanjer och Nibble gårds karré. Serveras med lingoncumberlandsås
&
Västeråsgurksgazpacho med cremé fraiche och rostad brioche
 
Till varmrätt:
Älg på tre vis: Lingonglaserad liten tournedos, Älgrullad, Jägarpaj
&
Oxfilé Wellington serveras med rödvinsås och tryffelpotatipuré
 
Efterrätt:
Äppelpaj med cider och ingefärsglass
&
Chokladsandwich med färska körsbar och glass
 
Bäst av det vi åt var utan tvekan Oxfilé Wellington!
 
 Och lite gott vin till det.
 
Bon appetit!
 


 
 


 

 

onsdag 3 oktober 2012

Mytilus edulis

Idag berättade en kollega om något som fick mig att tänka: "Ah nu kan jag frälsa min kära sambo". Och med frälsning menar jag följande: lära sig tycka om moules frites!

För den ofrälste är det helt enkelt kokta musslor och pommes. Moules frites är bara namnet på fräsig kock-franska. Vilket i sig får det att låta lite piffigare om du tänkter bjuda på rätten! Det är en rätt jag är förtjust i att laga, både för enkelhetens skull men även för att den går att variera otroligt mycket. koka i vittvin och smaksätt med i princip vad som helst.

Nu till det jag fick höra idag: Chevre. Helt enkelt blanda i chevreost som smaksättare vid kokningen. Han hade snappat upp det från "du vet en såndär modern twittrande tvkock".

Så nästa gång jag gör moules frites så ska det bli en sådan variant, med fullständigt recept. Tills det blir av får du som läser hålla till godo med en bild från när jag provade att använda ett lätt Rosévin i stället för vitt vid kokningen (Funkade riktigt bra!)
 




söndag 30 september 2012

Billig Lyx igen


(Såg att jag råkat tabort inlägget så nu är det uppe igen)
 
Två enkla steg för att lyxa till den färdigköpta blodpuddingen:
Byt ut bacon mot rökt sidfläsk. Byt ut den köpta lingonsylten mot färska lingon (eller frysta). Inte plockat några lingon? Finns att köpa i butiken.
 
Skär riktigt tunna skivor av sidfläsket och stek tillsammans med blodpuddingen. Behåll svålen vid stekningen för smakens skull men ta bort vid servering då den inte är så trevlig att tugga på. 
Fettet fläsket släpper i från sig gör att det knappt behövs något smör eller olja.
 
När både fläsket och blodpuddingen börjar bli klara häll i önskad mängd lingon i pannan (sparar på disk att göra allt i samma panna) Tycker du lingonen blir för sura så ha på en matsked socker. (Det är ändå mindre än vad som är i köpt lingonsylt).
 
En trevlig sallad att ha till görs enkelt med bara riven vitkål och rivet äpple!
 
 
Bon appetit

Serverar ni vilt här?

På förmiddagen idag ringde det på dörren och min gode vän Pontus kom och levererade dessa:
 
Och med dessa är jag ett steg närmare framtida jakt. Nu är det bara att börja läsa. Kursen startar 5e november och då räknar jag med att ha betat av alla böckerna tills dess.

Dagen fortsatte med besök på utställningen Body Worlds, som hölls på Tom Tits i Södertälje. Det har inget att göra med mat alls men värd att nämna i alla fall. Häftiga montrar med inblick i vår anatomi.
http://www.bodyworlds.se/

Passande nog för jaktkänslan förmiddagen frambringade så innehöll dagens lunch: Hjortstek, Fasanfilé och Viltfärsbullar. Buffén på Tom Tits överaskade positivt, trots att fasanen var för torr. Så om du är på Tom Tits passa på att ge deras restaurang en chans.
Vill även tacka min Jenni,Mor,Far, Syster Hanna och min Svåger Rickard för det trevliga sällskapet. Finns väl inget som att äta söndags lunch med hela familjen?

lördag 29 september 2012

Lördag med besök

Lördagens middag till lika planering för kommande hollands resa fick bli ungsgrillad kyckling med rostade rotfruker. Enkel och god rätt när fantasin inte är på topp. Jag tycker att kyckling är bäst när man köper färsk hel kyckling. Vill man bara använda fileérna så skär ut dom och frys in de andra delarna till senare tillfälle. Inbillar mig att den färska hela kycklingen inte är lika fylld med saltlösning som allt i frysdisken. Och färsk hel kyckling är ganska billigt, så tummen upp för det.
För 4 pers
2 hela kycklingar
2 stora sötpotatisar
2 gula lökar
½ purjolök
lika mycket kolrot som sötpotatis
2-3 stora morötter
(Vår vitlök var slut!!! men annars så sitter några hela klyfter fint bland rotfrukterna)
 
Skala och dela upp alla rotfrukterna i ungefär lika stora bitar. Lägg på en plåt och häll på lite olivolja. Hacka upp lite färsk timjan och rosmarin om du har det hemma. Gnugga in rotfrukterna med örterna, salt och peppar. In med plåten i ugnen direkt. Gör inget om det får stå inne länge. Värsta som kan hända är att det blir lite för mjuka men det smakar ändå gott. Akta bara så plåten inte står för högt och örtkvistar och andra småbitar blir brända.
 
  Dela kycklingen och lägg på en plåt eller i en form. Enklast är att göra klubban och låret till en del, bröstet till en och vingen till en.  Krydda ordenligt med paprikakrydda, granulerad vitlök (som sagt den färska var slut), svartpeppar, salt och grillkrydda. Hela svartpepparkorn som du maler precis innan ger mer smak. Ingen kvarn? Mortel duger gott.  200 Grader mitt i ugnen 45-50min kolla så vätskan är klar och kycklingen genomlagad. Dra på grill-läget (om din ugn har ett sånt) precis innan det är klart för att få lite fin yta på skinnet.
 
Skyn som blir från kyckling blir till en utmärkt skysås. Häll av i en kastrull slå på 2-3dl grädde. Vilken grädde du använder är ditt eget val, riktigt grädde = längre promenader.  Låt koka ihop, hacka i lite färsk chili för lite sting. Smaka av med mera örter, salt och peppar. Sila innan servering.
 
Just nu på Systemet:
Riktigt fin både som drivmedel till kocken och även till maten!
 
Bon appetit

Det Första

Efter insperation från min älskade sambo Jenni och vänner så kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter inom mat och matlagning. Med den korta inledningen så börjar mitt matbloggeri med en bild tagen för några veckor sen. För alla er som plockar svamp: det finns mer gott i skogen än bara gula kantareller. En favorit hemma hos oss är svart trumpetsvamp, torkade eller färsk så funkar den perfekt i en svampsås eller som en soppa. 
 
 
Enkel Svart Trumpetsvampsoppa (grym förätt)
Svampen
Mjölk
Grädde (om man vill)
Salt & peppar.
Gul lök
Finhacka och fräs löken i smör. I med svampen  och salta och peppra. När den släpp ifrån sig den mesta av sin vätska slå på mjölken och låt koka ihop. Kör soppan i en mixer så den blir slät. Smaka av med mer salt och peppar. Persilja är inte fel heller. Varför inte servera med en kvist på toppen? Skriver inte ut några mått då det beror helt på hur mycket svamp man har, men 1L färsk svamp till 1L mjölk låter rimligt.
 
Bon appetit