lördag 23 mars 2013

Röding med stil

Stekt Röding med rom & tryffelsky och ungdsrostad sötpotatis
 
1st röding (lagom för 2, eller säg till fiskhandlarn hur många ni blir så får du rätt mängd fisk)
1 stor sötpotatis
En skvätt rom
Vit Tryffelolja
1 msk vinäger
½ gul lök
1 citron
Salt & Peppar
 
Steg ett är att skaffa en glad sambo att laga mat med. Steg två kan vara att ha en ordentlig filékniv. För filéa fisken själv det är halva charmen med att laga fisk. Tycker man att det är äckligt att hålla på med fisk på det viset så kan man flirta med fiskahandlarn så får man hjälp. Och med flirta så menar jag förståss att flirta med plånboken för att köpa fisken hel är snudd på halva priset mot att få den i färdiga filéer.

Så här ska det se ut när du är klar med knivandet:
Det beskrivs i många kokböcker och matlagningsprogram hur man ska filéa fisk, men utan övning så lär sig ingen! Så köp en hel fisk och prova dig fram. Det värsta som kan hända är några fula filéer och 2-300 skärsår. En liten tång eller pincet att plocka ur småben me är inte dumt!


Sötpoatisen:
Dela sötpotatisen i önskad form (vi valde typ pommes form denna dag) Ringla över lite rapsolja och tryffelolja.Salta och peppra. In i ugnen på 200 grader i ca: 30 min.
 
Skyn:
Hacka en halvlök och fräs i lite smör. När löken blivit mjuk häll över 1 msk rom och 1 msk vinäger låt koka upp. Tillsätt ungefär 1 msk tryffelolja. Smaka av för att få skyn som du vill ha den!Sila av om så önskas eller spara kvar lökbitarna. Låt stå och sjuda.
 
Fisken:
Stek i smör. I en grillpanna. Konsten med att tillaga fisk är att våga ta bort den innan fisken blir helt genomstekt och tråkig. Den ska vara varm rakt igenom med inte torr! Ingen tycker om torr fisk, inte jag i alla fall. Våga dela och kolla lite i fileérna om du är osäker.
 
Lägg upp på en tallrik och ös skyn över fisken. Ingen blir ledsen om det kläms över lite citron också.
Svårare är det inte!


Bon Appetit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar