lördag 29 september 2012

Lördag med besök

Lördagens middag till lika planering för kommande hollands resa fick bli ungsgrillad kyckling med rostade rotfruker. Enkel och god rätt när fantasin inte är på topp. Jag tycker att kyckling är bäst när man köper färsk hel kyckling. Vill man bara använda fileérna så skär ut dom och frys in de andra delarna till senare tillfälle. Inbillar mig att den färska hela kycklingen inte är lika fylld med saltlösning som allt i frysdisken. Och färsk hel kyckling är ganska billigt, så tummen upp för det.
För 4 pers
2 hela kycklingar
2 stora sötpotatisar
2 gula lökar
½ purjolök
lika mycket kolrot som sötpotatis
2-3 stora morötter
(Vår vitlök var slut!!! men annars så sitter några hela klyfter fint bland rotfrukterna)
 
Skala och dela upp alla rotfrukterna i ungefär lika stora bitar. Lägg på en plåt och häll på lite olivolja. Hacka upp lite färsk timjan och rosmarin om du har det hemma. Gnugga in rotfrukterna med örterna, salt och peppar. In med plåten i ugnen direkt. Gör inget om det får stå inne länge. Värsta som kan hända är att det blir lite för mjuka men det smakar ändå gott. Akta bara så plåten inte står för högt och örtkvistar och andra småbitar blir brända.
 
  Dela kycklingen och lägg på en plåt eller i en form. Enklast är att göra klubban och låret till en del, bröstet till en och vingen till en.  Krydda ordenligt med paprikakrydda, granulerad vitlök (som sagt den färska var slut), svartpeppar, salt och grillkrydda. Hela svartpepparkorn som du maler precis innan ger mer smak. Ingen kvarn? Mortel duger gott.  200 Grader mitt i ugnen 45-50min kolla så vätskan är klar och kycklingen genomlagad. Dra på grill-läget (om din ugn har ett sånt) precis innan det är klart för att få lite fin yta på skinnet.
 
Skyn som blir från kyckling blir till en utmärkt skysås. Häll av i en kastrull slå på 2-3dl grädde. Vilken grädde du använder är ditt eget val, riktigt grädde = längre promenader.  Låt koka ihop, hacka i lite färsk chili för lite sting. Smaka av med mera örter, salt och peppar. Sila innan servering.
 
Just nu på Systemet:
Riktigt fin både som drivmedel till kocken och även till maten!
 
Bon appetit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar