fredag 7 december 2012

Nöff nöff sylta


Till Jul råder det kanske delad mening om kalvsyltan. Vissa älskar det och andra hatar det. Jag tillhör den förstnämda kategorin. Så när den lokala matjätten inte hade kalvlägg i bit, bara i skivor (?) så fick det bli fläsklägg att göra sylta på.
 
 
Kalles Nöff Nöff Sylta
1kg rimmad fläsklägg med ben
2 gula lökar
Kålrot motsvarande 1 morot
2 mortötter
4 lagerblad
6-10 kryddpepparkorn
6-10 vitpepparkorn
½ torkad chilli
Skalet från 1 apelsin
3 cm kanelstång (om det är en mild sort annars max 1cm)
 
 
Lägg fläsklägget i en gryta och fylla med vatten tills lägget är precis täkt. Skala och dela morötter och lök grovt  (ska silas bort sen i alla fall) och lägg i. Riv ner skalet från apelsinen i grytan. Lägg i alla kryddorna och låt koka tills köttet släpper från benen. Skumma av vidbehov.


När köttet kokat färdigt och släppt från benen. Ta ur köttet och låt svalna något. Medans köttet svalnar så sila av spadet och spara det. När köttet svalnat så pass att det går att hantera så skär bort svålen och lägg tillbaka i spadet. Skär bort allt kött och fett från benen och lägg sedan tillbaka benen i spadet (som ska koka hela tiden). Gå igenom köttet och ta bort brosk. Behålla köttet i lite större bitar och låt dem koka me i spadet en stund 5-10 min. Ta sedan ur allt kött,svål och ben. Släng benen och svålen. Kör allt kött och fett  i en matberedare eller stavmixer eller vad ni har hemma till det blivit riktigt finkorning:
 
Nu kommer den svåra biten. Blanda i spadet lite i taget tills hela massan fått en nästan flytande form. För lite spad så blir syltan för hård och för mycket så blir den för lös. Vill man fuska (Nej!) så kan man blöta upp 1-2 gelatinblad och lösa upp i spadet innan man blandar ihop det. Då kan man göra blandningen lite lösare och ändå få en fast sylta. När du är nöjd med konsistensen på smeten så klä  en form med folie, häll i smeten och ställ kallt. När den svalat helt så ska den ha fått en fast form och då är det bara vända upp på ett fat och ta bort folien.




Bon Appetit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar