fredag 19 oktober 2012

Fredag igen

Vad är en fredag utan en ordenligt middag? Den här kvällen blev resultat av lite skramlande i köket följande.
Till förrätt Miniostburgare
2 skivor halloumi
2 skivor lufttorkade salami
1 skiva tomat
ruccola
Grilla halloumin så att den får lite yta (grillränder gör sig riktigt snyggt på tallriken) Har man inte grillen framme så här års så funkar det lika bra i grillpannan. Lägg en skiva halloumi i botten sen salamin,tomaten och ruccolan. montera burgaren efter eget tycket toppa med en oliv och några drag med pepparkvarnen.

Till Varmrätt Köttgryta alá vad-som-fanns-hemma. 
1st fläskfilé (kanske 500-600gr)
1 gul lök
1/4 purjolök
1 röd paprika
½ L färska champinjoner
1 burk majs
3 vitlöksklyftor
1 morot
½ l havremjölk (eller grädde/mjölk)
1dl rödvin
Lite färska örter,salt och peppar
½ L grönsaksfond (har man inte det stående i kylen duger en buljong tärning fint!)
 
Dela upp fläskfilén i lagom stora grytbitar.Krydda bitarna med svartpeppar och salt. Jag använde karl-johan salt som har ordenligt med svampsmak. Kryddade även köttet med persillade (torkade persilja med vitlök).  Bryn bitarna i lite smör i en riktigt varm panna när bitarna fått färg ta ur dem. Hacka
löken,moroten och paprikan fräs i samma panna som innan, ha i lite mer stekfett om det behövs. När löken mjuknat och fått färg lägg tillbaka köttet,vitlöksklyftorna (haka eller lägg i som dom är) och även majsen. Häll över havremjölken/grädden och vinet. Lägg i några kvistar med timjan och rosmarin.Jag la i en halv röd chilli också men rätten gör sig lika bra utan (igentligen inte) om man inte är så förtjust i stark mat. På med lock och låt kocka på låg värme i 1h. Om du använder fond och havrekmjölk kan redning behövas. Använder du grädde och en buljongtärning kanske lite extra vätska kan behövas. Smaka av med finhackad persilja,salt och peppar.  Servera med råris eller matvete och så klart en riktigt god sallad.
En liten skvätt Fikon balsam vinäger (eller Jennis favorit bara vanlig vitvins vinäger) och några drag med pepparkvarnen piffar upp salladen. Trött på bara tomat och gurka i salladen? Finhackad selleri gör salladen lite mer spännande.
 
Bon Appetit
 

2 kommentarer:

  1. Och vart är desserten? Blev det vinet som var kvar? Trevlig kväll

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev ingen dessert ikväll. Det fick bli en Innis & Gunn Rum Finish istället :)

      Radera