lördag 23 november 2013

Fasan!

Har nästan lagt bloggandet på hyllan, men när bilder som dessa dyker upp så måste det göras ett inlägg. Efter en dag på Östermalma julmarknad så får det bli fasanbröst och ugnsrostad jordärtskocka till middag. Begreppet "riktig mat" poppar upp i huvudet. Skön känsla när man vet att man kan ta hand om vad naturen ger (även om det var någon annan som skjutit den här gången).





tisdag 18 juni 2013

Yes!

Och för alla er som tycker att klimatförändringar inte kan medföra något gott: Kantareller innan midsommar!!!!

fredag 31 maj 2013

Hot drumsticks

Som hotwings fast med mer kött!
1 kg Kycklingklubbor
2 dl Matolja
5 st röd chillipeppar
4 st vitlöksklyftor
1 dl sockerfri ketchup
1 dl ekologisk honung
5 msk paprikapulver
5 msk cayenpeppar
2 tsk Salt
Några varv med pepparkvarnen.

Finhacka chilin och pressa vitlöken oh blanda allt i en skål och låt stå i kylen ett dygn! Grilla på hög värme och njut som snack eller förrätt!

Bon appetit

söndag 19 maj 2013

Kvarg+ gurka= sant

Länge sen jag skrev, ingen inspiration att skriva men inspirationen för god mat mojnar aldrig. Ett bra bbq tillbehör;
LättKvarg
Finhackad gurka
Chili
Vitlök
Salt
Peppar

Både nyttig och gott!


Grilla grilla nu när sommaren knackar på dörren.

söndag 28 april 2013

Helgrillad Gris!

Bilderna kanske talar för sig själva. Eftersom jag var upptagen med att skyffla kol och vända gris så tog jag inte så många bilder själv men ska försöka ragga tag i någon annans och uppdatera inlägget då med lite mer bilder och "recept" på grisen.




 


 

måndag 15 april 2013

Soffhäng

Tv-middag behöver inte bara vara pizza och cola. Lax i ugn med citronpeppar på en bädd av det från grönsaksriket jag hittade i kylen. Lite broccolimos i mitten så är måltiden komplett.

Bon Appeti

lördag 6 april 2013

Lördag!

Efter en mycket trevlig förmiddag på skjutbanan med min far så blev det en sväng först till Devilda för att köpa lite ölkorv och annat gott till kvällen. De hade gjort en ölkorv på vildsvin och rådjur kryddat med bland annat ramslök, och det är 3/3 i min bok. Är man snäll brukar man kunna få provsmaka lite av deras produkter.  Med inspiration från viltsmaken färskt på tungan så kunde jag inte hålla mig när vi svängde in på systemet. Bilden talar för sig själv. Och det är nog ingen som kan missa vilken typ av mat som vinet passar till.



Väl hemma så hann vi med ett litet mellis ute i  det fria. Kan rekomendera alla att göra några goda mackor, fylla en termos med önskad dricka och ta en promenad till närmaste fårhage. Bor ni inte nära någon plats som betas av får eller annan trevlig öppen skogsyta så flytta.
 
Och var är maten då? Ja bilden talar kanske för sig själv. Steka lite biff (hade ingen kol hemma till grillen) och ska det stekas kött så säger jag som Morberg;
"Det är mycket roligare att steka kött i en gjutjärnpanna än någonting annat här i världen"
Fräs på några tomathalvor och lite majkolv och servera med bbqsås, American Style. Till detta gjordes det en grönsak/rotfrukts kompott. Riv Rotselleri,zucchini, aubergin, gul lök, röd paprika grovt. En matberedare till detta är att rekomendera. Kläm i några klyftor vitlök. Krydda med salt,peppar,timjan,basilika och pantoffelsalt. Eftersom pantoffelsalt kanske inte står i alla kryddskåp (även om det bord det) kan jag säga att det går bra utan också. Blanda runt alla grönsakarna och kryddorna och fräs up i en varm panna, i lite olivolja, så att det får lite färg och servera varmt.

Ibland ser det ju nästan trevligt ut också...
 
Bon appetit

fredag 5 april 2013

Vår?

Ibland är det tur att våren skiner med sin frånvaro. Vad gör man när man är på landet och ishinkar är lika förekommande som gott kaffe på lunchrestauranger?

onsdag 27 mars 2013

Snart påsk!

Och vad är påsk utan gravad lax?

Salt och Socker för själva gravningen (slå upp receptet!)
Krydda med dill,gräslök,rivet citronskal,vit peppar och lite riven ingefära så har den butiksköpta inte någon störra chans på påskbordet! Om laxen får ligga under lite press och vänds morgon och kväll så tar gravningen ungefär 2 dygn.

Min Sill:
Skrev om den i julas och håller fast vid att alla får hitta på en egen inläggning! Eller i alla fall inte sno min. Men som bilden avslöjar så är chilli och lime ingen dålig kombination.
 
Glad påsk!

lördag 23 mars 2013

Röding med stil

Stekt Röding med rom & tryffelsky och ungdsrostad sötpotatis
 
1st röding (lagom för 2, eller säg till fiskhandlarn hur många ni blir så får du rätt mängd fisk)
1 stor sötpotatis
En skvätt rom
Vit Tryffelolja
1 msk vinäger
½ gul lök
1 citron
Salt & Peppar
 
Steg ett är att skaffa en glad sambo att laga mat med. Steg två kan vara att ha en ordentlig filékniv. För filéa fisken själv det är halva charmen med att laga fisk. Tycker man att det är äckligt att hålla på med fisk på det viset så kan man flirta med fiskahandlarn så får man hjälp. Och med flirta så menar jag förståss att flirta med plånboken för att köpa fisken hel är snudd på halva priset mot att få den i färdiga filéer.

Så här ska det se ut när du är klar med knivandet:
Det beskrivs i många kokböcker och matlagningsprogram hur man ska filéa fisk, men utan övning så lär sig ingen! Så köp en hel fisk och prova dig fram. Det värsta som kan hända är några fula filéer och 2-300 skärsår. En liten tång eller pincet att plocka ur småben me är inte dumt!


Sötpoatisen:
Dela sötpotatisen i önskad form (vi valde typ pommes form denna dag) Ringla över lite rapsolja och tryffelolja.Salta och peppra. In i ugnen på 200 grader i ca: 30 min.
 
Skyn:
Hacka en halvlök och fräs i lite smör. När löken blivit mjuk häll över 1 msk rom och 1 msk vinäger låt koka upp. Tillsätt ungefär 1 msk tryffelolja. Smaka av för att få skyn som du vill ha den!Sila av om så önskas eller spara kvar lökbitarna. Låt stå och sjuda.
 
Fisken:
Stek i smör. I en grillpanna. Konsten med att tillaga fisk är att våga ta bort den innan fisken blir helt genomstekt och tråkig. Den ska vara varm rakt igenom med inte torr! Ingen tycker om torr fisk, inte jag i alla fall. Våga dela och kolla lite i fileérna om du är osäker.
 
Lägg upp på en tallrik och ös skyn över fisken. Ingen blir ledsen om det kläms över lite citron också.
Svårare är det inte!


Bon Appetit

lördag 16 mars 2013

Svineri!

Inför vårens städdagar och andra kommande trevligheter så behövs såklart en ordentlig grillställning för att grilla hel gris alt. lamm. Så hur gör man då? Jo man skaffar sig en god vän som är en duktig smed och har tillgång till en verkstad sen byggar man, svårare är det inte. Att vara lite händig och ha lite fantasi själv skadar inte. Vi valde att göra en ställning som är höj och sänkbar i tre olika höjdlägen, samt att den går att snurra runt genom att dra ur en sprint.

Jonas in action!


Den färdiga ställningen efter ca 2½ timmar med oväsen.  Benen och själva "grillgallret" är löstagbart för enkel transport. Ramen är byggd i 50x30mm fyrkantsrör med 2-3 mm gods.
 
Stort tack till Jonas för hjälpen!
 
(Spenderade förmiddagen på skjutbanan med lerduvsskytte inför kommande prov till jägarexamen, men det gick dåligt den här gången så det pratar vi inte mer om)

fredag 8 mars 2013

Kyckling i öl

Fick inspiration av Jamie Olivers besök på en krog där några killar lagade i princip all mat med öl. Så jag tog fram tankemössan och detta blev resultatet:

 
Kalles Kyckling i ÖL
1 kg kycklingkött (typ kycklingfilé, kyckling innanlår osv)
1 st Leffe Brune (En mörk belgisk Ale)
1 st morot och samma mängd palsternacka
1 st röd chilli
2 st vitlöksklyftor
1st stor rödlök eller 2 små
½-1 dl hackad persilja
Några lagerblad
½dl Tomat puré
Torkad timjan
Salt & Peppar
2 msk mörk sirap
 
Börja med att hacka löken och lägg den i en panna på låg värme så den inte blir bränd låt fräsa en liten stund. Häll över sirapen över löken när den mjuknat och låt det hela bubbla på låg värme i 10 min. 
Dela kyckling i lagom stora delar, samma storlek som prinskorvar ungefär.
Lägg bitarna i en kastrull och häll över ölen och 1-2 dl vatten, lägg i lagerbladen, salta och peppra. Låt koka upp. Medans det börjar koka hacka persiljan,chillin och vitlöken. Dela moroten och palsternackan i ganska grova bitar. När kycklingen kokat en liten stund kan den behöva skummas av innan de övriga ingredienserna får åka i. När avskummningen är klar i med de övriga ingredienserna ink. Tomat purén och på med lock.
 
Låt koka....länge...länge..
 
 
Servera med antingen poatismos eller palsternackspuré!
 
Bon Appetit
 

Impuls

Vissa saker ser bara så coola ut att jag måste prova, ett bra exempel är dessa konserver med tacotillbehör. Hoppas bara de tillfredsställer smaklökarna och inte bara min förkärlek för dödskallar.

söndag 3 mars 2013

Romflamberade lingon


Det som började som en ide till en paj slutade i något helt annat.

 
Romflamerade Lingon med Vaniljglass
2dl frysta lingon
1dl Guld Rom (typ Captain Morgan Spiced Gold)
2msk farinsocker
Passande mängd vaniljglass (gammaldags vaniljglass, inget annat)
 
I med lingonen och farinsockret i en varm panna. När lingonen börjar ge ifrån sig vätska och sockret börjar smälta så slå på romen och så fort den börjar bubbla upp så tänd på. Låt brinna tills det slocknar. Låt koka ner i någon minut för att få lite mindre rinning konsistens på såsen. Servera varm till glassen.
 
Bon Appetit

Disk!

Allt går ju inte att köra i diskmaskinen, men vad gör det när man har en trevlig diskborste?

lördag 2 mars 2013

Enkel pasta!

När man inte orkar göra något krångligt så behöver man inte det kan vara gott ändå.

 
Citron Pasta med varmröktlax (för 4 pers)
fullkornspasta så det räcker till 4 (1-2 dl okokt pasta/person)
400gr varmrökt lax
1 citron
1 kruka dill (sån som finns att köpa i affären)
400gr färskost typ philadelphia (finns en från lidl med bara 0,2% fett som är kanon!)
½ dl matlagningsgrädde
½ vitt vin
1 ask med coctailtomater
Salt & peppar
 
Börja med att koka upp vatten till pastan, lägg i pastan direkt i det kalla vattnet det är inte så noga. Smaksätt gärna vattnet med Vegeta om du har det hemma annars en ordentlig nypa salt. Hacka hälften av dillen från krukan och lägg i vattnet.
Medans pastan får koka så värm färskosten och grädden i en annan kastrull. Riv i skalet från citronen (bara det gula!) och dela sedan citronen och klämm i saften. Slå på grädden och vinet och låt koka ihop lite. Hacka i resten av dillen i såsen. Smak sätt med salt och peppar och kanske lite mer vin. (tänk på att smaken ändras när alkoholen fått koka ur)
Dela laxen i små kuber eller liknande och dela tomaterna på hälften.
När Pastan är klar slå av vattnet, häll i såsen,laxen och tomaterna och blanda runt allting. Vill du ha lite mer protein så slå på ett ägg innan servering.
Svårare än så är det inte.
 
Bon Appetit
(och nej jag tog ingen bild)
 

torsdag 31 januari 2013

Vilt-tacos

Som rubriken lyder tacos fast med viltmästarskav istället för köttfärs. Tacksamt att krydda med cayenpeppar och vitlök! Helt klart ett bra alternativ istället för vanlig tacos.

Bon appetit

fredag 18 januari 2013

Utflyktskrubb

Vad är blott en fredag med -10 sol och en tur på isen? Fredagar kan knappast bli bättre än så här. Jag och Jenni drog direkt när hon hade slutat ut till Lida. Jag hade redan packat i ordning lite matsäck och slängt in skridskorna i bilen. En utflykt är väll ingen utflykt om man inte har med sig nåogt att äta? Denna gång blev det Chiabata med Lax & Keso röra.

Laxröra för 4 personer.
250gr ekologisk keso (eller vanlig)
300 gr Varmrökt Lax
1 Citron
En halv liten burk Röd kaviar
1½ dl fin hackad gurka
½ dl finhackad dill
½d dl finhackad gräslök
Salt & peppar
 
Blanda keso och laxen med en gaffel (laxen delar sig lättare då) rör ner kaviar,gurka och örterna. Smaka av med saften från 1 citron,salt & peppar. Skiva lite tomat och skölj några fina salladsblad. Skär Chiabatabröd på längden och fyll med grönsakerna och röran. Toppa gärna med lite groddar.
Jag valde något som hette Fitness Chiabata som fanns på Ica. De innehöll lite surdeg och frön och grejer som satte god smak! Sen är det ju lite nyttigare också! Är man duktig bakar man själv. Är man inte duktig på att baka eller har en bra mataffär/bageri att vända sig till så funkar vilken baugette som helst till detta. 
 
Till detta fanns det självklart en termos med varm choklad med i väskan också! Minimjök, råkakao (finns i bla. saluhallar eller i välsorterade butiker) och söta med acaihonung. Gillar du inte honung, söta med socker i stället.  Och som alla vet är Kakao nyttigt inte bara för själen utan också för kroppen.





Hoppas bilderna inspirerar till båda lite utvistelse och lite god mat!
Bon Appetit

lördag 5 januari 2013

Köpa köttfärs?

Vad ska jag säga... Ibland är jag som ett barn på julafton! Imorgon ska det bli älgfärsbiffar på nymald färs, kan inte annat än att bli bra. Gott nytt år och allt sånt där förresten! Spenderade nyår i Vemdalen med min älskade och goda vänner.

Nyårs menyn bestod av toastskagen ala Jenni. Hon gör en riktigt grym skagenröra. gå in på www.jennisohappy.blogspot.se och fråga efter receptet. Sen blev det ryggbiff med ordentligt vitlökssmör & en riktigt grym potatis gratäng som min vän Jonas stod för. Till efterrätt ordnade Bella vitchokladmousse med bär. Matlagning är underbart framförallt när det utförs av andra ;) . Min roll för kvällen var mest att äta och dricka gott. Ingen skam i det. Senare ordnade Jocke en klassisk fishbowl! Sen blev det mest gangnam style och bubbel.