tisdag 27 november 2012

Åter från utlandet

Efter en tid utan insperation till matlagning och en helg spenderad på resande fot (läs galen hardstyle fest i holland, QLIMAX!) så kommer här i alla fall en liten redogörelse av kvällens matbestyr.

Pasta med jägarskav och kornärtkockspesto
400gr Jägarskav
½ L Färska champinjoner
½ (eller mer) Kronärtkockspesto
2 tomater
1 näve Ruccola
1 stor morot
1 röd chili
Börja med att starta vatten till önskad pasta (fullkorns spagetti använde vi den här gången)
Stek upp jägarskaven med ordentligt med salt och peppar. Riv i moroten och skiva ner champinjonerna och chilin i skaven. Rör ner önskad mängd pesto. Låt puttra ihop. Dela tomaterna i bitar och lägg i på slutet.
När pastan är klar för servering så är det dax att slänga i ruccolan så  den inte blir trött och tråkig innan servering.
En enkelt rätt som tar max 20 min att laga om man är lite hemma i köket. Perfekt vardagsmat.


 
 
Bon Appetit




fredag 16 november 2012

Devilda

Jag och min kära sambo drog på utflykt till Ytterjärna i eftermiddags och besökte butiken Devilda . De har viltkött från lokala jägare och lite olika egentillverkade korvar mm. Helt klart värt ett besök! Vi köpte Rådjursentrecote till kvällens måltid. Det råkade bli lite Vildsvinskarré,rökt älghjärta och rökt vildsvinstek också. Älghjärtat är redan provsmakat som en liten aptitretare innan matlagningen ska dra igång. Skär i tunna skivor och ät som det är...Fantastiskt! Så om det finns en tom plats brevid julskinkan och kalvsyltan på julbordets köttigare halva; åk till Devilda och köp deras rökta älghjärta!
 
Till rådjuret idag kommer det bli ungsrostade rotfrukter.
 
(Recept kommer kanske senare)
 
 Var är vinet?:
Här 
(Kanske inget vin till vardags men jag fyller faktiskt år...imorgon)
 

Möjligt öltips

Far min ringde och berättade om ett öl som han fått nys om; Svaneke Red Hot Chili Ale.
Har inte provat den, men jag menar öl + chili det måste ju vara bra?

forts...




En vecka efter förra inlägget kommer nu bilder på efterätten vi åt då! En mycket enkelt efterätt som passar när man inte har tid/ork att fixa något mer avancerat.
Vaniljglass
Färskost med Choklad
MörkChoklad
Körsbärsöl
Lägg upp glassen och en kula av chokladosten  (lägg in osten i frysen snabbt för att kunna forma bättre).Häll över 1-2 msk av körsbärsölet. Ölen kommer skumma upp glassen lite och krypa upp i glassen och frysa till sig som en typ av sorbé, vilket ger ett spännande resultat. Riv över lite mörkchoklad och servera.
Bon Appetit

fredag 9 november 2012

God Öl + God Mat = Gott Liv

För er som inte vet, Jag gillar min fredags öl! Denna fredag hittade jag några nya godingar på system som ska avsmakas (med tanke på att alla snittar över 8% så blir det inte avsmakning av alla). De två som står till höger på bilden är från bryggerierna Brew Dog och Flying Dog och båda är kallade International Arms Race. Dom kallar ölen för Zero Ibu Ipa.
 
Var är maten då?
Jo till förätt blev det något så klassiskt som Bruschetta med tomat,vitlök,basilika,purjo (blir bättre om man har i det) och olivolja.
Hacka tomat,vitlök och purjo (dubbelts så  mycket purjo som vitlök). Snåla inte på vitlöken! Hetta upp en panna med olivolja och fräs på löken lite. Häll sedan i tomaterna. Finhacka lite basilika och ha i pannan. Låt puttra en stund, smaka av med salt och peppar. Ställ sedan åt sidan så det får svalna lite grann (inge kul att ta en tugga och bränna sönder munnnen). Hacka i lite mer basilika precis innan servering för en tydligare smak.
Serveras lika bra som en stående förätt eller tilltugg till en välkomstdrink.
Som bilden avslöjar så toppade jag med lite mozzarella och en litet basilikablad också. Har man ingen mozzarella så går det lika bra utan men det blir lite matigare med mozzarellan på. 
 
Varmrätt:
Kyckling i Ugn, Basic.
 
(ja jag gillar att laga hel färsk kyckling!)
 
Provade en ny variant idag. Fyllde kycklingen med färska örter som rosmarin, timjan, basilika och timjansalt. Några vitlöksklyftor, lite färsk ingefära (ytterst lite) och en morot fick också följa med in i kycklingen. Sen gned jag hela fågeln med peppar och salt och klädde in den i folie innan jag ställde i ugenen på 200 grader i ca 1h. Folien gör att kycklingen blir riktigt saftig. Den blir snarare kokt i sina egna safter än ungstekt.
 
Servera med klyftpotatis.
Hade tänkte göra en typ av mangochutney till men det blev kvar av Bruschetta blandningen så det fick bli som en salsa till istället. Passade perfekt! Får skriva ute mitt recept på mangochutney någon annan gång.
 
Efterätten är inte gjord i skrivande stund så to be continued...
 

torsdag 8 november 2012

Ännu ett tips!

Och denna torsdag blev det inte Abborre utan Laxpaket! Som min kära sambo beskrivit:

JenniSoHappy: Middag: Middag med stort M så här en torsdag!  Lätt kvarg. Röd kaviarmix. Rödlök. Citron. Dill. Salt. Peppar.        Blanda i...

Torsdags Tips!

Varför inte förgylla en helt vanlig torsdag med lite Abborre med kantarell & bacon kompott?
Filéa Abborren och stek i ordenligt med smör, salta och peppra. Om du inte kan (eller orkar) filéa fisk så köp färdiga filéer.  Jag tycker det är ganska roligt att filéa fisk så därför föredrar jag att köpa hel fisk när det går.
Stek finhackad schalottenlök, när den börjar mjukna släng i tärnad bacon och kantarellera.Det går fin fint att slänga i några lingon som sätter lite färg och ger ännu en smakdimension till kompotten.  Servera med pressad potatis.

Bon Appetit

lördag 3 november 2012

Inför Julbordet

Även om det bara är november och julbordet är långt fram i tiden så är det inte fel att börja fundera på vad som ska finnas med eller vad som ska serveras i glasen. Här är ett tips för de som inte finner att en god öl gör jobbet till skinka och sill.
Första vi sa när vi provade den här hemma var: "Den här skulle passa bra till julbordet!"
Jeremiah Weed Root Brew finns på systemet men är inte säker på om de var tillfälligt eller inte så passa på att köpa på er en flaska eller två.
 
Bon Appetit

fredag 2 november 2012

Nästan om mat

Blev just klar med att snygga till köket lite med bla. nya ytskikt. Man kan tro att Lill-Ernst har varit framme.
(Det är torkad svart trumpetsvamp i burkarna...Det har med mat att göra!)