söndag 30 september 2012

Billig Lyx igen


(Såg att jag råkat tabort inlägget så nu är det uppe igen)
 
Två enkla steg för att lyxa till den färdigköpta blodpuddingen:
Byt ut bacon mot rökt sidfläsk. Byt ut den köpta lingonsylten mot färska lingon (eller frysta). Inte plockat några lingon? Finns att köpa i butiken.
 
Skär riktigt tunna skivor av sidfläsket och stek tillsammans med blodpuddingen. Behåll svålen vid stekningen för smakens skull men ta bort vid servering då den inte är så trevlig att tugga på. 
Fettet fläsket släpper i från sig gör att det knappt behövs något smör eller olja.
 
När både fläsket och blodpuddingen börjar bli klara häll i önskad mängd lingon i pannan (sparar på disk att göra allt i samma panna) Tycker du lingonen blir för sura så ha på en matsked socker. (Det är ändå mindre än vad som är i köpt lingonsylt).
 
En trevlig sallad att ha till görs enkelt med bara riven vitkål och rivet äpple!
 
 
Bon appetit

Serverar ni vilt här?

På förmiddagen idag ringde det på dörren och min gode vän Pontus kom och levererade dessa:
 
Och med dessa är jag ett steg närmare framtida jakt. Nu är det bara att börja läsa. Kursen startar 5e november och då räknar jag med att ha betat av alla böckerna tills dess.

Dagen fortsatte med besök på utställningen Body Worlds, som hölls på Tom Tits i Södertälje. Det har inget att göra med mat alls men värd att nämna i alla fall. Häftiga montrar med inblick i vår anatomi.
http://www.bodyworlds.se/

Passande nog för jaktkänslan förmiddagen frambringade så innehöll dagens lunch: Hjortstek, Fasanfilé och Viltfärsbullar. Buffén på Tom Tits överaskade positivt, trots att fasanen var för torr. Så om du är på Tom Tits passa på att ge deras restaurang en chans.
Vill även tacka min Jenni,Mor,Far, Syster Hanna och min Svåger Rickard för det trevliga sällskapet. Finns väl inget som att äta söndags lunch med hela familjen?

lördag 29 september 2012

Lördag med besök

Lördagens middag till lika planering för kommande hollands resa fick bli ungsgrillad kyckling med rostade rotfruker. Enkel och god rätt när fantasin inte är på topp. Jag tycker att kyckling är bäst när man köper färsk hel kyckling. Vill man bara använda fileérna så skär ut dom och frys in de andra delarna till senare tillfälle. Inbillar mig att den färska hela kycklingen inte är lika fylld med saltlösning som allt i frysdisken. Och färsk hel kyckling är ganska billigt, så tummen upp för det.
För 4 pers
2 hela kycklingar
2 stora sötpotatisar
2 gula lökar
½ purjolök
lika mycket kolrot som sötpotatis
2-3 stora morötter
(Vår vitlök var slut!!! men annars så sitter några hela klyfter fint bland rotfrukterna)
 
Skala och dela upp alla rotfrukterna i ungefär lika stora bitar. Lägg på en plåt och häll på lite olivolja. Hacka upp lite färsk timjan och rosmarin om du har det hemma. Gnugga in rotfrukterna med örterna, salt och peppar. In med plåten i ugnen direkt. Gör inget om det får stå inne länge. Värsta som kan hända är att det blir lite för mjuka men det smakar ändå gott. Akta bara så plåten inte står för högt och örtkvistar och andra småbitar blir brända.
 
  Dela kycklingen och lägg på en plåt eller i en form. Enklast är att göra klubban och låret till en del, bröstet till en och vingen till en.  Krydda ordenligt med paprikakrydda, granulerad vitlök (som sagt den färska var slut), svartpeppar, salt och grillkrydda. Hela svartpepparkorn som du maler precis innan ger mer smak. Ingen kvarn? Mortel duger gott.  200 Grader mitt i ugnen 45-50min kolla så vätskan är klar och kycklingen genomlagad. Dra på grill-läget (om din ugn har ett sånt) precis innan det är klart för att få lite fin yta på skinnet.
 
Skyn som blir från kyckling blir till en utmärkt skysås. Häll av i en kastrull slå på 2-3dl grädde. Vilken grädde du använder är ditt eget val, riktigt grädde = längre promenader.  Låt koka ihop, hacka i lite färsk chili för lite sting. Smaka av med mera örter, salt och peppar. Sila innan servering.
 
Just nu på Systemet:
Riktigt fin både som drivmedel till kocken och även till maten!
 
Bon appetit

Det Första

Efter insperation från min älskade sambo Jenni och vänner så kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter inom mat och matlagning. Med den korta inledningen så börjar mitt matbloggeri med en bild tagen för några veckor sen. För alla er som plockar svamp: det finns mer gott i skogen än bara gula kantareller. En favorit hemma hos oss är svart trumpetsvamp, torkade eller färsk så funkar den perfekt i en svampsås eller som en soppa. 
 
 
Enkel Svart Trumpetsvampsoppa (grym förätt)
Svampen
Mjölk
Grädde (om man vill)
Salt & peppar.
Gul lök
Finhacka och fräs löken i smör. I med svampen  och salta och peppra. När den släpp ifrån sig den mesta av sin vätska slå på mjölken och låt koka ihop. Kör soppan i en mixer så den blir slät. Smaka av med mer salt och peppar. Persilja är inte fel heller. Varför inte servera med en kvist på toppen? Skriver inte ut några mått då det beror helt på hur mycket svamp man har, men 1L färsk svamp till 1L mjölk låter rimligt.
 
Bon appetit