Alla som känner mig och har närvarat på någon av våra högtider på senare år har säkert smakat min chili/lime sill. Jag tänker inte dela med mig av receptet men jag tror ni hajar idén och med det vill jag uppmuntra alla att lägga in och göra egna sill sorter till julbordet! Det är bara att prova sig fram. Är man orolig för själva inläggningen så finns det bra 5- minuters sill som bara behöver smaksättas och stå några dagar. Den sillen som heter inläggningssill och finns färdig måste vattnas ur ordentligt och även då blir den alldeles för salt! Så ut och köp 5-minuters sill och krydda med era favoriter kryddor. Kanske anis? Eller varför inte ingefära?
God jul!
Den passiva matbloggen! Tips på recept, mat & dryck kommer varvas med diverse små äventyr som på ett eller annat sätt har med mat eller dryck att göra. Kanske blir en vända i skogen eller på sjön också.
söndag 23 december 2012
torsdag 20 december 2012
fredag 7 december 2012
Nöff nöff sylta
Till Jul råder det kanske delad mening om kalvsyltan. Vissa älskar det och andra hatar det. Jag tillhör den förstnämda kategorin. Så när den lokala matjätten inte hade kalvlägg i bit, bara i skivor (?) så fick det bli fläsklägg att göra sylta på.
Kalles Nöff Nöff Sylta
1kg rimmad fläsklägg med ben
2 gula lökar
Kålrot motsvarande 1 morot
2 mortötter
4 lagerblad
6-10 kryddpepparkorn
6-10 vitpepparkorn
½ torkad chilli
Skalet från 1 apelsin
3 cm kanelstång (om det är en mild sort annars max 1cm)
Lägg fläsklägget i en gryta och fylla med vatten tills lägget är precis täkt. Skala och dela morötter och lök grovt (ska silas bort sen i alla fall) och lägg i. Riv ner skalet från apelsinen i grytan. Lägg i alla kryddorna och låt koka tills köttet släpper från benen. Skumma av vidbehov.
När köttet kokat färdigt och släppt från benen. Ta ur köttet och låt svalna något. Medans köttet svalnar så sila av spadet och spara det. När köttet svalnat så pass att det går att hantera så skär bort svålen och lägg tillbaka i spadet. Skär bort allt kött och fett från benen och lägg sedan tillbaka benen i spadet (som ska koka hela tiden). Gå igenom köttet och ta bort brosk. Behålla köttet i lite större bitar och låt dem koka me i spadet en stund 5-10 min. Ta sedan ur allt kött,svål och ben. Släng benen och svålen. Kör allt kött och fett i en matberedare eller stavmixer eller vad ni har hemma till det blivit riktigt finkorning:
Nu kommer den svåra biten. Blanda i spadet lite i taget tills hela massan fått en nästan flytande form. För lite spad så blir syltan för hård och för mycket så blir den för lös. Vill man fuska (Nej!) så kan man blöta upp 1-2 gelatinblad och lösa upp i spadet innan man blandar ihop det. Då kan man göra blandningen lite lösare och ändå få en fast sylta. När du är nöjd med konsistensen på smeten så klä en form med folie, häll i smeten och ställ kallt. När den svalat helt så ska den ha fått en fast form och då är det bara vända upp på ett fat och ta bort folien.
söndag 2 december 2012
Klassiker
Köttbullar på mufflon och duchessepotais med bea. En upp hotning av klassikern med potatismos och brunsås. Köttbullar: färs + salt & peppar. Lite kärlek när man rullar och steker dem så behövs inte så mycket mer. (Med vanlig färs så får man krydda på lite tycker jag) duchessepotais får ni googla! Eller fråga min kära sambo då hon är grym på det! Men grunden är potatismos, blanda i ägg och mjöl/grädde och spritsa i en form och gratinera i ugnen med lite ost på toppen.
Vill man göra julköttbullar med tex apelsin eller kanel i så rekommenderar jag vanlig nötfärs. Synd att förstöra den goda vilt smaken i mufflon eller älgfärs.
Bon appetit
Vill man göra julköttbullar med tex apelsin eller kanel i så rekommenderar jag vanlig nötfärs. Synd att förstöra den goda vilt smaken i mufflon eller älgfärs.
Bon appetit
lördag 1 december 2012
Köttbullar
Varför inte prova något annat än mamma scans köttbullar i jul? Kvällen får bli en testkväll för köttbullar. Var är färsen då?:
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)